به دورکاری خوشبین باشیم یا بدبین؟
روزهای اول شیوع کرونا، دچار ترس و استرس زیادی شدهبودیم که بخشی از این ترس و نگرانی به خاطر ناشناخته بودن و اطلاعات کافی نداشتن دربارهی عملکرد و چگونگی مقابله و درمان این ویروس بود. شاید روزهای اول تصور میکردیم خیلی زودتر از اینها بتونیم این ویروس رو ریشهکن کنیم و زندگی رو به ریتم عادی خودش برگردونیم ولی الان با گذشت یک سال و چند ماه گرچه اطلاعاتمون دربارهی منشا ویروس، پروتکلها و نکات بهداشتی که لازمهی مبارزه با کرونا هست، افزایش پیدا کرده ولی همچنان اینکه دقیقا چه زمانی قراره این ویروس نابود بشه، برامون علامت سوال باقی مونده. کرونا با وجود تمام تلخیها و سختیها که با خودش برای زندگیهامون به همراه آورد، باعث شد توی خیلی از زمینهها دست به خلاقیتهایی بزنیم تا بتونیم این دوران سخت رو با آرامش خاطر و سلامت جسمانی بیشتری پشت سر بگذاریم. از پختن نان و اصلاح مو خانگی که روزهای اول شیوع کرونا خیلی باب شده بود گرفته تا سیستم آموزشی و کلاسهای درس آنلاین که همچنان برقرار هست. کرونا ما رو با سبک جدیدی از زندگی مواجه کرد که شاید بعضی از این سبکها بعد از پشت سر گذاشتن این دوران همچنان قابل اجرا باشند. یکی از این سبکهای زندگی روش کار از راه دور، یا اصطلاحاً “دورکاری” است. اصطلاح دورکاری اولین بار توسط جک ام نیلز در دههی ۷۰ ابداع شد و رفتهرفته به صورت پراکنده توی دنیا رواج پیدا کرد اما با وجود کرونا “دورکاری” به یک سبک کاری مورد قبول اکثر سازمانها در جهان تبدیل شد. معادل اصطلاح دورکاری واژههای Telecommuting، Teleworking، Virtual office، Remote workers و … هست که همگی معانی مشابهی دارند و توی موقعیتهای مختلفی ازشون استفاده میشه. اگر بخواهیم یه تعریف کلی از اصطلاح دورکاری داشتهباشیم باید بگیم” دورکاری روشی برای سازماندهی و انجام کار در مکانی غیر از محل استقرار سازمان، با استفاده از تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات است که استقرار این فرایند موجب انعطافپذیری زمانی و مکانی در انجام وظایف و فعالیتهای شخص میشود.” بنا به این تعریف متوجه میشیم که “دورکاری” حاصل پیشرفت تکنولوژی و تحولاتی هست که در الگوهای ارتباطیمون رقم خورده و مثل هر مقولهی دیگه میتونه مزایا و معایب خودش رو داشته باشه که که قصد داریم در دو پست به مزایا و معایب و مشکلات دورکاری بپردازیم.
مزایای دورکاری
دورکاری میتونه هم برای فرد و هم برای سازمان مزیتهای قابل ذکری داشته باشه از جمله:
صرفهجویی در هزینهها: انجام کار توسط کارمندان در سازمان موجب هزینههای مختلفی مثل امکانات، فضا، خدمات رفاهی، انرژی و … میشه که این هزینهها در روش دورکاری به حداقل خواهندرسید.
افزایش بهرهوری: تجارب کشورهایی که نظام دورکاری رو انتخاب کردهاند نشون داده دورکاری بهرهوری سازمانی رو چه برای مدیران و چه برای کارمندان تا ۴۰% افزایش داده.
تقویت انگیزه: دورکاری تا میزان زیادی بالا رفتن اعتماد به نفس، خلاقیت و مدیریت فرد در انجام وظایف رو موجب میشه که میتونه انگیزهی فرد در کار کردن رو هم افزایش بده.
تقویت مهارت خودآموزی: دورکاری چالشهای جدیدی رو پیش پای کارمندان قرار میده که یکی از اونها تقویت تواناییها و مهارتها به صورت فردی هست. با روش دورکاری، وظایف سازمان و در نتیجه کارکنان سازمان به دو بخش قابل تقسیم هست: کارکنان تمام وقت و کارکنان پارهوقت. کارکنان پارهوقت به خاطر انعطافپذیری در گستره کار و فراغت در شرایط دورکاری بهتر از قبل میتونن مهارتهای خودشون رو با اتکا به تکرار و تجربه ارتقا بدن و برای سازمان مفید باشن.
انعطافپذیری: با وجود دورکاری کارمندان بهتر میتونن زندگی شخصی خودشون رو در کنار زندگی حرفهای پیش ببرند که باعث امنیت و آرامش روانی افراد خواهد شد.
بهبود ارائهی خدمات: دورکاری انعطافپذیری مدت زمان کاری رو رقم میزنه و در نتیجه کارمندان میتونن در صورت به توافق رسیدن با سازمان خارج از ساعات اداری رایج پاسخگو و در دسترس سازمان یا مشتریها باشن.
کاهش زمان تردد و هزینههای آن برای سازمان: در بسیار از نظرسنجیها کاهش زمان و هزینه رفت و آمد به محل کار از انگیزههای مهم کارکنان یک سازمان برای دورکاری بوده.
ساعت کار منعطف: با برنامهریزی دقیق و با توجه به نیازهای سازمان فرد میتونه مدت زمان کاری خودش رو به ساعاتی از شبانه روز اختصاص بده که بیشترین بهرهوری رو داشتهباشه.
کمک به محیط زیست: یکی از مرایای دورکاری کاهش حجم ترافیک شهری در پی استفاده نکردن از وسایل نقلیه عمومی و شخصی برای رفت آمد به محل کار و در نتیجه کمک به محیط زیست هست.
دسترسی به کار برای افراد با شرایط خاص: بسیاری از افراد با استعداد ممکن است ساکن شهرهای دیگر باشند یا به خاطر برخی نقصهای جسمانی یا شرایطی خاص امکان حضور مرتب در محل کار را نداشتهباشن. دورکاری بهترین راهحل برای استفاده از استعداد و تواناییهایی چنین افرادی هست.
در این موارد به صورت خلاصه مزایای روش دورکاری هم برای سازمان و هم برای کارکنان رو توضیح دادیم. در پست بعدی در ادامهی این موضوع به مشکلات و چالشهای این روش به خصوص در ایران خواهیم پرداخت.
اشتراک ها :به دورکاری خوشبین باشیم یا بدبین؟ – بلاگ دلینو
/