تاثیر ادویه روی مزه غذاها
امروزه در سرتاسر ایران غذاهای مشابهای پخته می شوند که مواد اولیه یکسانی برای آنها وجود دارد، ولی در نهایت مزه آنها متفاوت میشود، اینجاست که سوالی در مورد دستپخت مطرح میشود که اکثرا میگویند دستپخت طرف خوبه و دستش به غذا بیشتر میآید.
چند نکته مطرح است که مزه این غذاها را از هم متفاوت می کند؛ نکته ای که میشود به آن اشاره کرد نحوه پخت و ترتیب استفاده از مواد اولیه است که در میان اشخاص و در مناطق مختلف به شکل خاص خودش انجام میگیرد. برای مثال ممکن است برخی برای پخت قیمه اول پیاز را تفت بدهند بعد گوشت را به آن اضافه کنند یا همزمان گوشت و پیاز را تفت بدهند.
ولی یک نکته اصلی در میان است که به نام ادویه ختم میشود. در مناطق مختلف ایران ادویه جایگاه متفاوتی دارد و مقدار و نحوه استفاده از آن مزه غذا را تغییر میدهد، همه ما انواع ادویههایی که برای پخت و پز هایمان استفاده می کنیم را میشناسیم که این شناخت در مناطق مختلف جهان متفاوت است و در هر یک از این مناطق یک یا چند نوع ادویه معروف می باشند که اکثرا در آن منطقه برای پخت و پز از آنها استفاده میشود. برای مثلا در مناطق جنوبی و گرم استفاده از فلفل خیلی بیشتر از مناطق دیگر است، چون فلفل باعث میشود که دمای بدن کاهش یابد و تحمل افراد در مقابل گرما بیشتر شود.
استفاده از ادویهها در غذاهای متنوعی که تا به امروز خوردهایم جایگاه بالایی دارد، چون مزهها و عطرهایی که به خاطر داریم همگی از ادویه ها ایجاد شده که میتوانیم طعمهای خاص غذاها را به وسیله آنها تشخیص دهیم و به قول معروف کم یا زیاد بودن آنها در غذا را حس کنیم.
برخی از ادویه ها حتی به صورت دمنوش برای مقابله با برخی بیماری ها کاربرد دارند، برای مثال میتوان به دمنوش آویشن اشاره کرد که از قدیم برای درمان سرفه استفاده میشده و حتی امروزه هم در درمانهای گیاهی ادویه نقش مهمی را دارد و برای بیماری های مختلف برخی از آنها را پیشنهاد میدهند.
دارچین، فلفل و زردچوبه بیشترین ادویههایی هستند که در غذاهای ایرانی استفاده میشود و همه ما نیز با آنها آشنا هستیم و مزه آنها را به یاد داریم. در این میان فلفل ادویهای است که به صورت مشترک در اکثر نقاط جهان از آن استفاده میشود و جزو پر کاربردترینها است که فقط مقدار آن در مناطق مختلف کم و زیاد میشود. فلفل با رنگ های مختلفی در بازار موجود است که هر کدام را به دلیل عطر و طعم خاص آن در غذا استفاده میکنند.
حال میخواهیم به برخی از غذاها که در مناطق مختلف به صورت مشترک با ادویه های متفاوت یافت میشوند اشاره می کنیم. برگر در هر منطقه به دلیل ذائقه مردم آنجا طعم خاص خودش را دارد که نشان میدهد ادویه چه تاثیری روی غذا های یکسان و مشترک میگذارد، برای مثال برگری که شما در مناطق گرمسیری میل می کنید به صورت نرمال تند تر از برگری است که در مناطق شمالی کشور میل میکنید.
حتی کباب نیز در هر شهری با مزه محبوب آن منطقه پخته می شود؛ حال فرض کنید این منطقه فراتر از کشور ما باشد؛ کبابها چه طعمهای متنوعی میتوانند داشته باشند، برای مثال کبابی که در ترکیه پخته میشود با کبابی که در امارات و ایران پخته می شود مزه متفاوتی دارد که اینجا تاثیر ادویه روی این غذای مشترک را متوجه میشویم.
در نهایت میتوانیم به این نتیجه برسیم که غذاهای متنوع زیادی داریم که در میان اقوام مختلف مشترک هستند ولی هر یک طعمهای متفاوتی دارند که با سلیقه مردمان آن منطقه در انتخاب ادویه پخته میشوند.