تفاوت کرونا و سرماخوردگی
کرونا و سرماخوردگی علایم تنفسی تقریبا مشابهی دارند و تشخیص تفاوتهای آنها بسیار سخت است اما واقعا تفاوت این دو بیماری در چیست؟
کرونا
دورهٔ کمون یا نهفتگی این بیماری ۲ تا ۱۴ روز است یعنی در این دوره بیماری از فردی به دیگری سرایت می کند حتی در صورتی که فرد بیمار هیچ علامتی نداشته باشد، یعنی ممکن است افراد آلوده از ابتلا به ویروس اطلاعی نداشته باشند.
طبق اعلام مرکز کنترل بیماریهای آمریکا علائم گزارششده برای این بیماری از علائم خفیف گرفته تا مرگ را شامل میشود. علائم اصلی که باید از آنها آگاه باشید:
- سرفهٔ مداوم و خشک
- تنگی نفس
- تب و دمای بالا
- سرفهٔ متوسط تا شدید
- از دست دادن حس بویایی یا چشایی یا تغییر در آن
- خستگی و بیحالی
از دست دادن بویایی در بیماری کرونا متفاوت از سرماخوردگی یا آنفولانزاست. زمانی که بیمار مبتلا به کرونا بویایی خود را از دست میدهد این اتفاق به صورت ناگهانی به وقوع میپیوندد و بسیار حاد است. بیماران کرونایی معمولا گرفتگی یا آبریزش بینی ندارند و میتوانند آزادانه تنفس کنند.
تفاوت دیگری که این دو بیماری دارند از دست دادن چشایی است.
محققان در مجلهٔ Rhinology اظهار داشتند: از دست دادن چشایی به این دلیل نیست که حس بویایی بیماران مختل شده است بلکه مبتلایان به ویروس کرونا با از دست دادن چشایی خود واقعا نمیتوانند هیچ مزهای را حس کنند مثلا نمیتوانند تفاوت بین شیرین و تلخ را متوجه شوند. متخصصان گمان میکنند دلیل این اتفاق این است که ویروس کرونا سلولهای عصبی که با حس بویایی و چشایی درگیر هستند را تحت تاثیر قرار میدهد.
این بیماری ممکن تسن علائم دیگری مانند گلودرد، اسهال، دردهای بدن و گرفتگی یا آبریزش بینی داشته باشد.
نکته مهم دیگری که در خصوص کرونا وجود دارد این است که در ابتدا محققان بر این باور بودند که این بیماری افراد بالای ۶۰ سال که دارای بیماریهای زمینهای مانند بیماریهای قلبی، دیابت و … را هدف قرار میدهد اما مطالعات اخیر نشان میدهد که افراد ۲۰ تا ۶۰ سال تقریبا به همان اندازه به این بیماری مبتلا میشوند و حدود ۸۰ درصد بدون هیچ درمانی بهبود مییابند. و ۲۰ درصد هم ممکن است نیاز به اکسیژن و یا دستگاه ونتیلاتور داشته باشند.
سرماخوردگی
سرماخوردگی عفونت ویروسی در دستگاه تنفسی فوقانی (بینی، گلو، سینوسها، شیپور استاش، نای، حنجره و مجاری تنفسی) است. سرماخوردگی هم یک بیماری مسری است و از فردی به فرد دیگر منتقل میشود.
دورهی کمون یا نهفتگی این بیماری بین ۱ تا ۷ روز است. مدت زمان سرماخوردگی حدودا ۷ تا ۱۰ روز است و بسته به نوع ویروس میتواند تا دو هفته نیز ادامه داشته باشد سرماخوردگی تب به همراه ندارد و در اصل یک بیماری خفیف در دستگاه تنفسی فوقانی محسوب میشود که بینی دچار گرفتگی و آبریزش میشود.
این بیماری با مشاهده بالینی و سابقه پزشکی قابل تشخیص است و نیاز به آزمایش ندارد.
علائم سرماخوردگی
علائم سرماخوردگی معمولاً طی دو تا سه روز به اوج میرسد و اغلب شامل موارد زیر است:
- عطسه
- گرفتگی یا آبریزش بینی
- گلودرد
- سرفه
- ترشح پشت بینی
- آبریزش چشم
- تب (این مورد نادر است، بیشتر افراد مبتلا به سرماخوردگی تب نمیکنند)
در حالی که برخی از علائم سرماخوردگی بهخصوص سرفه، آبریزش و گرفتگی بینی ممکن است ۱۰ الی ۱۴ روز ادامه داشته باشد، اما معمولاً در طی این زمان بهبود مییابند.
آبریزش بینی من به دلیل کرونا است یا سرماخوردگی؟
زمانیکه فردی به بیماری کووید ۱۹ خفیف مبتلا میشود، در ۸۰٪ موارد علائمی مانند احتقان و آبریزش بینی به وقوع میپیوندد. در طی این همهگیری، بهتر است هرگونه علائمی را به عنوان علائم کووید ۱۹ در نظر گرفته و خود را قرنطینه کنید.
حتی COVID-۱۹ خفیف نیز میتواند به شخص دیگری منتقل شود که ممکن است در او نوع شدیدتری از عفونت را ایجاد کند. اگر آزمایشی برای تشخیص اینکه آیا هنوز ناقل هستید یا خیر انجام ندادهاید، میتوانید در صورت داشتن هر سه شرایط زیر به قرنطینه پایان داده و از خانه خارج شوید:
- حداقل ۲۴ ساعت از قطع شدن تب، بدون استفاده از تببر گذشته باشد.
- علائم بیماری (مثل سرفه و تنگی نفس) بهبود یافته باشد. از دست دادن حس بویایی و چشایی ممکن است تا هفتهها یا ماهها پس از بهبود نیز باقی بماند، بنابراین نیازی نیست که برای پایان قرنطینه تا بهبود این علامت صبر کنید.
- از شروع علائم بیماری حداقل ۱۰ روز گذشته باشد.
پس از آن، باید در مکانهای عمومی فاصلهٔ اجتماعی را رعایت کرده و از ماسک استفاده کنید. برای اطلاع بیشتر از زمان پایان قرنطینهٔ خانگی اینجا را کلیک کنید.
در صورت داشتن موارد زیر پزشک به کووید ۱۹ مشکوک میشود:
- تب و سرفه دارید.
- در طول ۱۴ روز گذشته در معرض افرادی قرار گرفتهاید که به بیماری کووید ۱۹ مبتلا بودهاند.
اگر تب و خارش چشم ندارید، احتمالاً مبتلا به سرماخوردگی هستید.
درمانهای کووید ۱۹ و سرماخوردگی
سرماخوردگی: پزشکان استراحت، استفاده از مایعات و داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن و یا استامینوفن را توصیه میکنند. هیچ واکسنی برای سرماخوردگی در دسترس نیست.
کووید ۱۹: متخصصان پزشکی استراحت، خوردن مایعات، استامینوفن و در صورت شدید شدن علائم این بیماری، پشتیبانی تنفسی را توصیه میکنند. تحقیق در رابطه با داروهای ضدویروس و ساخت واکسن بسیار فعالانه در حال جریان است اما در حال حاضر هیچ یک از آنها در دسترس نیست.
آنتیبیوتیکها برای بیماریهای ویروسی مؤثر نیستند. با این حال، ممکن است در صورت عفونتهای باکتریایی ثانویه مفید باشند.