دربارهی آلزایمر چه چیزی میدانیم؟
روز جهانی آلزایمر شاید بهانهای برای بالابردن آگاهی ما نسبت به این بیماری باشه. توی اطرافیانمون شاید افرادی که با آلزایمر دست و پنجه نرم میکنن رو دیدهباشیم. افرادی که آلزایمر دارن ممکنه حتی اسم اعضای خانوادهشون رو فراموش کنن یا متوجه زمان حال نباشن و توی دورهی دیگهای از زمان زندگی کنن. این بیماری سطوح مختلفی داره و گاهی توی سطح ابتدایی قابل درمانه. البته با آگاهی دربارهی این بیماری میشه از ابتلا به اون تا حدودی پیشگیری کرد. توی این پست بلاگ دلینو قراره دربارهی آلزایمر و چیزهایی که باید راجع به این بیماری بدونیم صحبت کنیم.
آلزایمر چیست؟
بیماری آلزایمر شکل پیشرفتهی بیماری زوال عقل یا دمانسه. “دمانس” به طور کلی برای بیماریهایی به کار برده میشه که ناشی از آسیبهای مغزیه و روی حافظه، تفکر و رفتار تاثیر منفی میذاره. طبق گفتهی انجمن آلزایمر حدود ۶۰ تا ۸۰ درصد موارد ابتلا به بیماری آلزایمر رو زوال عقل تشکیل میده و اکثر این افراد در سن بالا ۶۵ سالگی هستن و اگر کسی قبل از این سن فرد به آلزایمر مبتلا بشه اصطلاحاً به “آلزایمر زودرس” دچار شده. علاوه بر سن عوامل دیگهای مثل ژنتیک و سابقهی خانوادگی توی ابتلا به این بیماری نقش دارن. اگر توی خانواده یا سایر بستگان نزدیک سابقهی ابتلا به این بیماری وجود داره، شما بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستید و باید برای پیشگیری از خودتون مراقبت کنید. متاسفانه برای آلزایمر درمانی وجود نداره اما با تشخیص به موقع به وسیلهی راهکارهایی میشه روندش رو کند کرد و از تشدیدش جلوگیری کرد.
علائم ابتلا به آلزایمر:
برای هرکدوم از ما فراموش کردن بعضی اتفاقات پیش میاد، آیا باید نگران این فراموشیها باشیم؟ فراموشی یه امر طبیعیه و میتونه دلایل مختلفی مثل استرس، مشغلهی کاری و حواسپرتی داشتهباشه و تا زمانی که به صورت مستمر اتفاق نیفته نباید ما رو نگران کنه. افرادی که به آلزایمر مبتلا هستن رفتارها و نشانههایی رو دارن که به صورت پیوسته اتفاق میافته و به مرور زمان شدیدتر میشه. این علائم به طور کلی شامل علائم زیر هستن:
- از دست دادن حافظه در انجام فعالیت روزانه مثل فراموش کردن قرارهای ملاقات روزانه یا وعدههای غذایی
- کاهش قدرت قضاوت و عدم تونایی حل مسئله
- فراموش کردن زمان و مکان
- شک و تردید نسبت به اطرافیان و حتی اعضای خانواده
- تغییر در رفتار و خلق وخو که موجب طرد شدن فرد از جمع دوستان و نزدیکان میشه.
مراحل آلزایمر:
آلزایمر یک بیماری پیشروندهاس به این معنا که نشانهها و علائم این بیماری مرحله به مرحله شدید میشن و بیمار ممکنه در طول مدت زمانی معین به وضعیت وخیمتری دچار بشه. آلزایمر به ۷ مرحله تقسیم میشه:
- مرحلهی ۱: این مرحله ممکنه بسیار خفیف باشه و حتی علائم و نشانهای نداشتهباشه و برپایهی عواملی مثل ژنتیک و سابقهی خانوادگی بیماری رخ بده.
- مرحلهی ۲: در این مرحله فراموشی به صورت تکرار شونده رخ میده.
- مرحلهی ۳: این مرحله اختلالات خفیفی مثل عدم تمرکز و حواسپرتی اتفاق میفته و ممکنه از سمت اطرافیان نزدیک فرد قابل تشخیص باشه.
- مرحلهی ۴: بیماری آلزایمر معمولاً در این مرحله قابل تشخیصه و به صورت عدم توانایی فرد در انجام کارهای روتین و روزمره و یاری نکردن حافظه خودش رو نشون میده.
- مرحلهی ۵: در این مرحله علائم متوسط تا شدید هستن و فرد نیاز به مراقبت ویژه داره.
- مرحلهی ۶: در این مرحله فرد برای انجام کارهایی مثل لباس پوشیدن و غذا خوردن نیز به کمک نیاز داره.
- مرحلهی ۷: این مرحله شدیدترین مرحلهاس و فرد در گفتار و بیان هم دچار مشکل میشه و قدرت تشخیص زمان و مکان رو از دست میده.
درمان آلزایمر:
همانطور که اشاره شد برای این بیماری درمانی وجود نداره اما پزشک بنابر تشخیص میتونه با داروهایی شیمیایی عملکرد حافظه رو بالا ببره و روند ابتلا به این بیماری رو گاهی تا حد چشمگیری کند کنه. علاوه بر داروهای شیمیایی، تغییراتی در سبک زندگی شما میتونه وضعیت شما رو بهبود ببخشه. افسردگی، استراحت کم، بودن در تنش و استرس موجب تشدید علائم این بیماری میشه. یافتههای پزشکی نشون میده مصرف ویتامین E به بالا بردن تواناییهای مغزی کمک میکنه بنابراین میتونید مواد غذایی و میوههایی که این ویتامین رو دارن در رژیم غذاییتون جا بدین و با مشورت دکتر از مکملهای این ویتامین استفاده کنید.
مواد غذایی مفید برای آلزایمر:
-منابع غذایی دارای ویتامین E: انواع مغزها مثل پسته، بادام، فندق، تخمهی کدو و سبزیجاتی مثل اسفناج و کلم بروکلی منبع عالی برای این ویتامین هستن.
-منابع غذایی دارای امگا ۳: ماهی سالمون و قزلآلا و ساردین و …. به علت داشتن اسیدهای چرب امگا۳ برای تقویت حافظه مفیدن.
-شکلات تلخ: شکلات با درصد خلوص بالا به افزایش فعالیتهای مغزی کمک میکنه و باعث جلوگیری از ابتلا به آلزایمر میشه.
-انواع توت: این میوهها به علت داشتن مقادیر بالای آنتیاکسیدان از آسیب دیدن سلولهای مغزی جلوگیری میکنن و برای آلزایمر خیلی مفید هستن.
توی این پست بلاگ دلینو دربارهی بیماری آلزایمر و علائمش صحبت کردیم و مواردی که از ابتلا به این بیماری جلوگیری میکنن رو مرور کردیم. تغذیهی مناسب، ارتباط و معاشرت با دیگران، دوری از دخانیات و مشروبات الکلی و فعالیت جسمی باعث داشتن سبک زندگی سالمتری میشه و ریسک ابتلا به بیماریهای مختلف رو کاهش میده. اگر در اطرافیانتون فردی دچار این بیماریه، سعی کنید شرایط فرد رو درک کنید و اگر برای برقراری ارتباط با فرد آلزایمری دچار مشکل هستید از مشاور یا روانشناس درخواست کمک کنید تا راهکارهایی رو پیش پای شما بذارن. اگر برای پیشگیری از این بیماری راهکاری دارید میتونید توی قسمت کامنت برای ما بنویسید.