چند نوشیدنی خانگی برای مبارزه با گرمازدگی
“گرمازدگی” حالت شایع و معمولی است که در فصل تابستان به سراغمان میآید و اگر اقدامی در مبارزه با آن انجام ندیم، ممکن است باعث ضعف و بیحالی و زمینهساز بیماریهای جدی در فصل تابستان شود. به طور کلی “گرمازدگی” شرایطیست که در اثر گرمای بیش از حد بدن ایجاد شده و معمولا درنتیجهی قرار گرفتن طولانی بدن در دماهای بالا به وجود میآید. گرمازدگی شدید درصورتی که دمای بدن به ۴۰ درجه سانتیگراد و یا بالاتر برسد، ایجاد میشود که این وضعیت در تابستان شایعتر است. گرمازدگی احتیاج به رسیدگی و درمان سریع دارد، در غیر این صورت میتواند به سرعت به مغز، قلب، کلیه ها و عضلات شما آسیب برساند. تأخیر طولانی در درمان ممکن است منجر به آسیب بیشتر، عوارض جدی و یا حتی مرگ شود.
علائم گرمازدگی عبارتند از:
- دمای بالای ۴۰ درجهی بدن (میتوان از تبسنج استفاده کرد.)
- تغییر در وضعیت ذهنی یا رفتاری: گیجی، بیحوصلگی و کلافگی، از دست دادن اشتها، اختلال در گفتار و حالتهای جدیتری مثل تشنج میتوانند نشاندهندهی گرمازدگی شدید فرد باشند.
- سردرد: گرمازدگی ممکن است همراه سردردهای شدیدی برای فرد باشد.
- افزایش ضربان قلب: در گرمازدگی ضربان قلب افزایش پیدا کرده و ممکن است در تنفس فرد نیز اختلال به وجود آید.
- حالت تهوع و استفراغ
- التهاب و گر گرفتن: پوست ممکن است حالتی ملتهب و قرمز داشته باشد.
زمانی که هرکدام از این حالات در اثر گرما را احساس میکنید، هرچه سریعتر باید به روشهایی که در دسترس است دمای بدن را پایین بیاورید. راهکارهایی مثل دوش آب سرد گرفتن، مقابل پنکه یا کولر قرار گرفتن، گذاشتن پارچهای خیس روی بدن میتواند تا حد زیادی به پایین آوردن دمای بدن کمک کند. یکی دیگر از این راهکارها نوشیدن آبمیوه یا نوشیدنیهای خنک مخصوص فصل تابستان است. در ادامه چند نوشیدنی که برای مبارزه با گرمازدگی بسیار مفید هستند را معرفی خواهیم کرد.
نوشیدنی با عرق سکنجبین

سکنجبین از التهاب و حرارت دستگاه گوارش میکاهد و نشاط انگیز و آرامشبخش است.
برای درست کردن نوشیدنی با سکنجبین میتوانید یک لیمو و یک عدد خیار را به همراه عرق نعنا در مخلوط کن ریخته و پس از اینکه به خوبی همزده شدند، آنها را در لیوان بریزید و به دلخواه عرق سکنجبین به آنها اضافه کنید.
نوشیدنی تخم شربتی با زعفران

تخم شربتی نوعی گیاهی خودرو بومی هند و منطقه مدیترانه، یک ساله و شبیه به ریحان است که برگها و تخمهای ریزتری دارد و در اوایل فصل بهار در کوهستانها و بیابانها میروید.
برای تهیهی این نوشیدنی ابتدا باید تخم شربتی را در یک صافی قرار داده و چندین بار بشویید. سپس روی آن به اندازهی یک بند انگشت آب ریخته و ۲ الی ۳ ساعت آن را در دمای اتاق بگذاریم تا دانهها حجیم شوند. سپس میتوانیم تخم شربتیها را در مقدار کافی از آب ریخته و زعفران دم کرده و شیره یا شکر را به آن اضافه کنیم.
نوشیدنی با خاکشیر و گلاب

خاکشیر گیاهی یک یا دو ساله از تیره شب بویان است که دراصطلاح عامیانه به آن خاکشی نیز میگویند و در دشت و کوهستانها میروید. تخم این گیاه ریز و کمی دراز است و به دو رنگ قرمز و قهوهای وجود دارد که رنگ قرمز آن طعم تلخی دارد. شربت خاکشیر یک نوشیدنی با طبع سرد است که دمای بدن را کاهش میدهد و به پیشگیری از گرمازدگی کمک میکند.
برای آماده کردن شربت خاکشیر، ابتدا باید به خوبی خاکشیر را با آب شست تا شن و سنگریزه از آن جدا شود. سپس آن را در پارچ بزرگی بریزید و با آب و شکر مخلوط نمایید و مقدار دلخواه آب لیمو و گلاب به آن اضافه نمایید. توجه داشته باشید برای تاثیر بهتر شربت خاکشیر در جلوگیری از گرمازدگی بهتر است آن را به صورت یخ زده و سرد بنوشید.
شربت بهلیمو

بهلیمو بوتهای چندساله است که عطر لیمو را داراست و با لمس برگ آن این بو تشدید میشود. بوتهی این گیاه ، میتواند ارتفاعی ۲ تا ۳ متری داشته باشد و گلهای ریز بنفش و سفید دارد. این گیاه تاثیر زیادی در کاهش التهاب، از بین بردن تب و پایین آوردن دمای بدن دارد.
برای تهیهی شربت بهلیمو ابتدا چند عدد به را پوست گرفته و رنده میکنیم . در یک قابلمه دولیوان آب میریزیم و روی حرارت قرار میدهیم. شکر را به قابلمه اضافه میکنیم و مواد را هم میزنیم تا شکر به خوبی در آب حل شود. بعد از اینکه شکر به خوبی در آب حل شد، به رنده شده را به آن اضافه میکنیم. پس از اینکه شربت کمی غلیط شد مقدار کمی آب لیمو و دو عدد برگ بهلیمو به شربت اضافه میکنیم و پس از ۵ دقیقه حرارت دیدن، قابلمه را از روی گاز برمیداریم. سپس شربت را دریخچال قرار میدهیم تا خنک و آمادهی نوشیدن شود.